PROGLAS ZEMALJSKOG ANTIFAŠISTIČKOG VIJEĆA NARODNOG OSLOBOĐENJA BOSNE I HERCEGOVINE — NARODIMA BOSNE I HERCEGOVINE

Preuzeto s online izdanja Borbe

[Mrkonjić-Grad], 26. novembar 1943.

zvornikdanas-zasjedanje-zavnobih

Usred borbe protiv fašističkog okupatora i njegovih ustaških i četničkih slugu, sastali su se delegati iz svih krajeva Bosne i  Hercegovine i izabrali Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine. Svoja Zemaljska vijeća stvorili su dosad bratski hrvatski, slovenski i crnogorski narod, a sutra će ih stvoriti i Srbija i Makedonija, koji se pod istom zastavom slobode bore zajedno s narodima Bosne i Hercegovine za novu, slobodnu Jugoslaviju. Time se krunišu napori i uspjesi najboljih sinova i kćeri Jugoslavije u borbi za čast, slobodu i bolju budućhost naše domovine. Udaren je temelj bratskoj ravnopravnoj zajednici svih naroda Bosne i Hercegovine. Osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine izvršeno je u vrijeme kada su veličanstvene pobjede bratske i herojske Crvene Armije, uspjesi naših engleskih i američkih saveznika u Italiji i borba porobljenih naroda Evrope protiv Hitlera doveli fašističku Njemačku pred katastrofu. Pred očima sviju nas ruši se omraženi Hitlerov »novi poredak« — vladavina svirepog terora, ughjetavanja, poništavanja i beizdušne pljačke. Narodi Jugoslavije već dvije i po godine vode neravnu, tešku, ali slavnu borbu protiv zakletog neprijatelja Slavenstva i čitavog slobodoljubivog čovječanstva — krvožednog fašizma. U toj borbi za slobodu i srećniju budućnost, narodi Jugoslavije pokazali su svim narodima porobljene Evrope primjer kako se brani čast i sloboda jednog naroda. Naša junačka narodno-oslobodilačka vojska i partizanski odredi pronijeli su širom svijeta slavu naše domovine i podigli njezin ugled među svim slobodoljubivim narodima na dosad neviđenu visinu.

Ni sila okupatora, ni izdaja krvoločnih naših izroda — ustaša i četnika — nije mogla uništiti našu slavnu Narodno-oslobodilačku vojsku. Ona je danas, na čelu sa svojim junačkim Vrhovnim komandantom i mudrim vođom naših naroda, drugom Titom, jača nego ikada. Njene jedinice vode borbu protiv sviju naših neprijatelja u svim krajevima Jugoslavije: u Sloveniji i Hrvatskoj, u Dalmaciji i Slavoniji, u Bosni i Hercegovini, u Crnoj Gori, Sandžaku i Makedoniji, u Srbiji i Vojvodini. Svuda one nanose udarce fašističkom okupatoru i približuju dan našeg oslobođenja. Dok narodi Jugoslavije vode borbu na strani Saveznika za uništenje fašizma, dotle izdajnička nazovi — vlada u Kairu, na čelu s kraljem Petrom II, preko svog »ministra vojske« i krvnika naše slobode, Draže Mihailovića, sarađuje sa njemačkim okupatorom, ustašama, bugarskim okupacionim trupama u borbi protiv narodno-oslobodilačkog pokreta i naše slavne vojske. Cilj te takozvane vlade jeste, da pomognuta reakcionerima iz Engleske i Amerike, opet zasjedne na narodnu grbaču. Cilj kralja — izdajnika jeste da se opet, protiv volje naroda, dočepa prestola. Stoga se ta izdajnička klika, s kraljem na čelu, spregla sa okupatorom i preko svog »ministra« Draže Mihailovića izazvala bratoubilački rat u našoj zemlji. Radi svojih sebičnih interesa oni su počinili najcrnju izdaju u istoriji našeg naroda i prolili krv naših naroda. Na njihovoj duši su mnogobrojhi i jezivi zločini za koje su oni odgovorni pred narodom i istorijom. Zbog toga narodi Bosne i Herceogvine, zajedno sa ostalim narodima Jugoslavije, žigošu i takozvanu jugoslavensku vladu, i kralja Petra II kao izdajnike i traže od Saveznika da im odrekne gostoprimstvo i svaku podršku. U borbi protiv fašističkog okupatora i svih izdajnika naše zemlje, narodi Jugoslavije stvaraju svoju novu i doista narodnu vlast, zasnovanu na bratstvu naroda, prožetu duhom slobodarskim i naprednim. Samo ta istinski narodna vlast jeste jamstvo da plodove pobjede, izvojevane tolikim naporima i žrtvama, neće uživati oni koji su Jugoslaviju doveli do katastrofe u aprilu 1941., a koji danas, u danima kada se u bolovima rađa naša sloboda, služe njemačkom fašizmu.

SRBI, MUSLIMANI I HRVATI BOSNE I HERCEGOVINE

Vijekovima je naša domovina bila zemlja porobljena; vijekovima je tuđin pljačkao našu zemlju, vještački stvarajući nepovjerenje i otuđenost među našim narodima. S tom zločinačkom politikom nisu prestali ni vlastodršci u bivšoj Jugoslaviji. Velikosrpski hegemonisti. pomognuti reakcionerima iz Jugoslovenske Muslimanske Organizacije i Hrvatske Seljačke Stranke, nisu zbližavali, već zavađali narode Bosne i Hercegovine, kako bi mogli lakše vladati protiv njihove volje i pljačkati ih sviju bez razlike. Takvu politiku zavađanja naših naroda skupo su platili svi narodi Bosne i Hercegovine. Fašistički okupator iskoristio je međusobno nepovjerenje i otuđenost da raspiri šovinističku mržnju. Ona je na mnogim mjestima dovela do međusobnog istrebljenja, do uništavanja imovine i ljudskog života, do nasilnog katoličenja i pokrštavanja. Sve je to danak plaćen teškoj prošlosti. Prvi put u istoriji Bosne i Hercegovine javlja se oslobodilački pokret koji se oslanja na najnaprednije snage svijeta. Narodno-oslobodilački pokret, organizovan i rukovođen od Komunističke partije Jugoslavije, ujedinio je u sebi najbolje sinove Bosne i Hercegovine, bez obzira na narodnost, vjeru i političko ubjeđenje. Na svojoj zastavi on je ispisao bratstvo naših naroda. On to bratstvo ne samo propovjeda; ono se ostvaruje u plamenu oružane borbe Srba, Muslimana i Hrvata protiv okupatora i njegovih pomagača. To oružano bratstvo je najčvršće jamstvo da Bosna i Hercegovina neće nikad više biti tuđa sluškinja, a njena djeca tuđi najamnici. Ona će biti svoja, to jeste i srpska, i muslimanska i hrvatska. Ona će biti u velikoj demokratskoj federativnoj zajednici naroda Jugoslavije ravnopravan član sa ostalim zemljama Jugoslavije. Niko više neće pljačkati njena bogatstva; ona će pripasti narodu da on pomoću njih podiže svoje blagostanje i kulturu.

NARODI BOSNE I HERCEGOVINE

Pobjeda je na domaku, ali još nije izvojevana. Potrebno je još napora i žrtava. Stvarajte nove brigade i divizije da što prije istjeramo okupatora iz naše zemlje i uništimo njegove pomagače. Ućvršćujte narodno-oslobodilačke odbore, organe narodne demokratske vlasti. Zbijte još tješnje svoje redove oko Zemaljskog [antifašističkog] vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, jedinog zakonitog političkog pretstavništva naroda Bosne i Hercegovine. Snažite bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, najčvršći temelj slobodne i zbratimljene Bosne i Hercegovine. Snažite borbeno bratstvo svih naroda Jugoslavije, oličeno u Antifašističkom vijeću narodnog oslobođenja Jugoslavije, koje je danas jedini zakoniti politički pretstavnik naroda Jugoslavije u borbi za slobodu i bolju budućnost. Pobjeda je bliska i sigurna. Uz nas je moćni i bratski Sovjetski Savez sa svojom nepobjedivom Crvenom Armijom. Uz nas su demokratske snage Engleske i Amerike. Naše pravo brani i braniče sa oružjem u ruci slavna Narodno-oslobodilačka vojska, prekaljena u ljutim bojevima sa mnogobrojnim neprijateljima i zadahnuta duhom bratstva i slobode.

ŽIVJELA NARODNO-OSLOBODILAČKA BORBA SVIH NARODA JUGOSLAVIJE!

ŽIVJELO ORUŽANO BRATSTVO SRBA, MUSLIMANA I HRVATA!

ŽIVJELA SLOBODNA I ZBRATIMLJENA BOSNA I HERCEGOVINA U RAVNOPRAVNOJ DEMOKRATSKOJ, FEDERATIVNOJ JUGOSLAVIJI!

ŽIVJELO ANTIFAŠISTIČKO VIJECE NARODNOG OSLOBOĐENJA JUGOSLAVIJE!

ŽIVJELA NARODNO-OSLOBODILACKA VOJSKA I PARTIZANSKI ODREDI JUGOSLAVIJE, PONOS I UZDANICA NAŠIH NARODA!

ŽIVIO VOĐ NAŠIH NARODA, VRHOVNI KOMANDANT MUDRI I JUNAČKI DRUG TITO!

ŽIVJELI NAŠI VELIKI SAVEZNICI, SOVJETSKA RUSIJA, ENGLESKA I AMERIKA!

PROKLETSTVO I SMRT USTAŠKIM I ČETNIČKIM IZDAJICAMA!

Leave a comment